GÜNÜMÜZ TRENDİ RAW FOOD

İngilizce çiğ anlamına gelen raw kelimesi ile sadece meyve sebzeleri çiğ olarak pişirmeden tüketmek değil aslında canlı beslenmek vurgulanıyor.

Raw food denildiğinde çoğu kişinin aklına gelen sadece salata yemek belki... Ancak bu menüler sandığınız gibi sadece meyve ve sebzelerden oluşmuyor ve hiç de öyle düşündüğünüz gibi kısıtlı da değil.

 

Canlı Beslenin Canlılığınızı Koruyun

Bu beslenme şeklinde pişirilmeden hazırlanan yiyeceklerle besleniliyor.  Beslenmede çiğ sebze meyve, çiğ kuruyemişler, yağlı tohumlar, filizlendirilerek tüketilen kökler, hindistancevizi, avokado, natürel zeytinyağı gibi rafine olmayan yağlar vb. yiyecekler kullanılıyor. Tüm bu yiyecekler bildiğiniz ham haliyle sofraya gelmek yerine kesme, doğrama, karıştırma, güneşte kurutma gibi yöntemler kullanılarak hazırlanan karışımlarla hem lezzet hem görüntü açısından daha tatmin edici menüler haline geliyor.

Çiğ sebze meyve ile beslenmenin toksik maddelere daha az maruz kalmak; daha canlı dinç ve enerjik hissetmek sağlıklı kilo vermek; bedenin vitamin, mineral, aminoasit ihtiyacını karşılamak; bağışıklık sistemini güçlendirmek, kronik ya da akut birçok hastalığın tedavisine yardımcı olmak  gibi sayısız faydaları vardır.

 

Neden Çiğ Beslenme

Bitkiler dallarından kopup buzdolabından pişirilmek üzere alınıp soframıza gelene kadar geçen süreçte yüzde elli üzerinde vitamin-mineral değer kaybına uğruyor. Buna bir de pişirme ile yaşanan kayıp eklendiğinde yediğiniz yemekteki fayda minimuma düşüyor.

Ayrıca vücudun sindirim için ihtiyacı olan enzimler pişirilme ile yok oluyor ve sindirim süreci sekteye uğruyor. Çiğ beslenirken enzimler yok olmadığı için kilo alma problemi de ortadan kalkıyor.

Pişirilen meyve-sebzeler ve hayvansal gıdaların sindirim süreci çok daha zorlayıcı olduğu için beslenme ile sağlanan enerjinin çoğu sindirim sistemi sürecinde harcanıyor, kişi enerjik hissetmek yerine yorgun ve bitkin hissediyor. Oysa bu beslenme şekli ile daha canlı ve dinç kalmak mümkün. Ne yiyorsak oyuz ve canlı beslenerek de canlılığımızı koruyoruz haliyle.

 

Nasıl Çiğ Beslenelim

•             Doğadaki renklerden esinlenin. Renklerinden esinlenerek farklı renklerdeki meyve ve sebzeleri mutlaka öğünlerinize bolca dahil ederseniz bedeninizin ihtiyacı olan vitamin, mineral ve aminoasitleri alıyor olacaksınız. Örneğin yeşil, kırmızı, mor, turuncu, sarı vb.

•             Yetiştirilme ve son kullanıcıya ulaşma sürecinde toksik madde ve kimyasala maruz kalmayan organik sertifikalı yiyecekleri tercih edin.

•             Meyve ve sebzeleri ilk yıkama öncesi sirkeli suda bir süre bekleterek temiz arıtılmış su ile birkaç kez iyice yıkayın.

•             Çiğ olarak hazmetmekte zorlandığınız sebzeleri zeytinyağı ve tuz kullanarak yumuşatabilir, rengini kaybetmeden çok kısa süreyle buharda pişirebilirsiniz.

•             Küçük mutfak aletlerini kullanın. Katı meyve sıkacağı, blender, mutfak robotu gibi mutfak aletlerinden faydalanarak lezzetli sağlıklı içecekler ve yiyecekler hazırlayabilirsiniz. Bu aletleri kullanarak kesme, parçalama, ezme işlemleri ile aynı zamanda sindirim sürecine de yardımcı olursunuz.

Sağlıklı beslenme hedefiniz varsa öncelikle menülerinizin yüzde 50’sini çiğ beslenmeye ayırmanız gerekir. Ayrıca sebze, meyve, tohum, filizlenmiş kökler, natürel yağlara menülerinizde daha fazla yer açmanız ve bunları öğünlerinizde pişmiş gıdaları yemeden önce tüketip sonra pişirdiğiniz gıdalara geçiş yapmanız iyi bir yöntem olabilir. Zaten bu adımları atarken bedeninizde gözlemledikleriniz ve yaşayacağınız farkındalıkla kendiliğinden sağlıklı beslenmeye doğru yol alacaksınız. Siz yeter ki niyet edin...  

 

Mehtap Yakak

Kısa Bilgi:

Ankara’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi, İİBF, İşletme Bölümünü mezunu. 11 yıl bankacılık sektöründe müşteri ilişkileri, satış, pazarlama, bölge satış koordinasyon ve hazine bölümlerinde çalıştı.

Profesyonel ve özel hayatında önce kendi hayatının koçu olmak ve kendi yaşamında fark yaratmak, sonra da etrafında fark yaratabilmek için yaşam koçluğu ve yoga eğitmenliği eğitimleri aldı. Çok sayıda kişisel gelişim seminerine katıldı. Bu süreçte sağlıklı beslenme ve bütünsel olarak sağlıklı, dengeli yaşam konuları özel ilgi alanı oldu.

Fortiks Eğitim Danışmanlık’ta proje koordinatörü olarak görev yapıyor. Yaşamının merkezinde; yoga, sağlıklı yaşam, organik ve sağlıklı beslenme olan Mehtap Yakak, öğrendiklerini Fortiks Eğitim Danışmanlık bünyesinde organik ve doğal ürün eğitimleri ile paylaşıyor.

İletişim
mehtap@fortiks.com