SWOT ANALİZİ NEDİR

SWOT analizi güçlü ve zayıf noktalarınızı, aynı zamanda da karşı karşıya olduğunuz fırsatları ve tehlikeleri anlamak ve analiz etmek için önemli bir araçtır. Eczanenizi ve işinizi geliştirmek istiyorsanız ve hatta kişisel gelişimi önemsiyorsanız SWOT analizi şüphesiz sizin faydanıza olacaktır.

SWOT, dört sözcüğün baş harflerinden oluşturulan bir sözcüktür:

S = Strengths (Güçlü yönler)

W = Weaknesses (Zayıf yönler)

O = Opportunities (Fırsatlar)

T = Threats (Tehditler)

 

SWOT Analizi Nasıl Yapılır?

Eğer elinizde büyükçe bir kâğıt varsa kâğıdın tam ortasına, maksimum büyüklükte bir artı çizebilir ve SWOT’un her bir harfi için artının yarattığı dört alandan birini kullanabilirsiniz. Ya da size ekli verdiğimiz tabloyu kullanabilirsiniz. Kendinize aşağıdakine benzer sorular sormak cevapları daha kolay bulmanızı sağlayacaktır.

Güçlü Yönler: Bu alana güçlü olduğunuz konuları yazın.

  • Başkalarının sahip olmadığı ne gibi avantajlarınız var? (Yetenekler, beceriler, sertifikalar, eğitimler vb)
  • Neyi başkalarından daha iyi yapıyorsunuz?
  • Sizi başkalarından ayıran en önemli değerleriniz nelerdir?
  • Başkalarının içinde bulunmadığı bir gruba dâhil misiniz?
  • Etrafınızdaki kişilere göre güçlü yönleriniz hangileri?

Güçlü yönlerinizi çevrenizdekilerle kıyaslayarak da belirlemelisiniz. Örneğin iletişiminizin çok iyi olduğunu düşünüyorsanız ve çalışma arkadaşlarınızın hepsinin de iletişimi iyiyse o zaman bu sizin güçlü yönlerinizden biri olmayabilir.

Zayıf Yönler: Bu alana zayıf olduğunuz konuları yazın.

  • İyi yapamadığınızı düşündüğünüz işler neler?
  • Kendinizi hangi konularda eksik hissediyorsunuz?
  • Olumsuz alışkanlıklarınız var mı?
  • Çalışma yönteminizde negatif olduğunu düşündüğünüz noktalar nelerdir? (Örneğin sıklıkla işe geç kalır mısınız, çabuk öfkelenir misiniz?)
  • Alanınızda sizi geriye çeken kişisel özellikleriniz var mıdır? (Örneğin topluluk içinde konuşma korkusu bir dezavantaj olabilir.)

Kişinin zayıf yönleriyle yüzleşmesi her zaman çok kolay olmayabilir; kendinize dışarıdan tarafsız bir gözle bakmayı denemelisiniz.

Fırsatlar: Bu alana sizin dışınızda gördüğünüz fırsatları yazın.

  • Sektörünüz değişiyor ve gelişiyor mu? Siz bu durumu kendi avantajınıza kullanabilirsiniz?
  • İşinizi kolaylaştıracak yeni teknoloji ve eğitimler var mı?
  • Size yardımı olacak veya yol gösterecek kişiler var mı?
  • İş arkadaşlarınızın, müşterilerinizin /hastalarınızın şikâyet ettiği bir soruna yaratıcı bir çözüm bulabilir misiniz?
  • Güçlü yönleriniz sizin için bir fırsat sağlıyor mu?

Tehditler: Bu alana sizin dışınızda gördüğünüz tehditleri yazın.

  • İş yerinde ne gibi engellerle karşılaşıyorsunuz?
  • Sizinle rekabet etmeye çalışan bir iş arkadaşınız var mı?
  • İşinizin gerektirdiği beceriler neler ve bunlar sizin için tehdit oluşturuyor mu?
  • Değişen teknoloji pozisyonunuz için bir tehdit olabilir mi?
  • Zayıf yönleriniz sizin için ciddi bir tehdit oluşturabilir mi?

 

Aksiyon Planı Hazırlamak

Temel aksiyon planınızı yaparken kendinize soracağınız sorular şunlar olabilir: Neleri yapmayı durduracağız? Neleri yapmaya devam edeceğiz? Neleri geliştireceğiz?

Güçlü yanlar / fırsatlar: Güçlü yanlarımızı hangi fırsatlarla birleştirdiğimizde başarıya ulaşırız? 

Güçlü yanlar / tehditler: Her bir güçlü yanımız, tehditlerle başa çıkmada bize nasıl fayda sağlayabilir?

Zayıf yanlar / fırsatlar: Her bir zayıf yanımız dışarıdaki fırsatlarla birlikte nasıl değerlenebilir?

Zayıf yanlar ve tehditler: Hem zayıf olduğumuz hem de bizim için tehdit oluşturan konularda “savunma” niteliğinde aksiyonlar alabiliriz. Bu yüzden öncelikle zayıf yanınızı geliştirmeye odaklanmalısınız.

Zayıf Yöne Çalışmak

Her konuda iyi olmak mümkün değildir. Başarılı insanların en temel güçlü yanlarının en fazla 5-7 konuda olduğu belirtiliyor. Önemli olan zayıf yönlerimizi nasıl yöneteceğimiz…

  • İyileştirilmesi gerekli yanımızı geliştirmeye çalışabiliriz. Örneğin öneride bulunma ve satış yapma yeteneğimizi zayıf görüyorsak bu konuda eğitimler alabilir, daha fazla pratik yaparak bunu geliştirebiliriz.
  • Güçlü olduğumuz bir yanımızı zayıflığımızı nötralize edecek veya daha az öne çıkmasını sağlayacak şekilde kullanabiliriz. Örneğin öneride bulunma ve satış yeteneğimiz zayıf ise sizin yerinize konuşacak raflar ve mesajlar kullanarak iletişimi başlatacak başka bir yol bulabilirsiniz.
  • İşi başka bir kişi ile paylaşma veya işi değiştirme gibi yöntemler uygulayabiliriz. İlgili yeteneği güçlü olan bir arkadaşınızın yardımını alarak zayıf noktamızın iş sonuçlarına yansımasını engelleyebiliriz. Örneğin öneride bulunma işini bir başka arkadaşınızın yapması, bu sırada sizin de ona destek sağlayacak başka bir iş yapmanız gibi…

Bireysel olarak ve iş hayatında kullanılan SWOT analizi, kişinin kendisiyle veya işiyle ilgili farkındalık kazanmasını da sağlar. SWOT analizi bir kuruma uygulandığında; örneğin eczanenizin iyi yaptığı şeylerin yani güçlü yönlerinin ve zayıf olduğu şeylerin yani zayıf yönlerinin değerlendirmeye alınmasıyla, eczanenizin büyümesine ve karlılığına katkı sağlayacak fırsatlar ve eczanenizin pozisyonunu zedeleyebilecek tehditler analiz edilebilmektedir.

Öznur Selçuk

Kısa Bilgi:

Ankara’da doğdu. İ.Ü Arkeoloji lisansı ardından Eskiçağ Tarihi yüksek lisansı yaptı. İkinci üniversite olarak İnsan Kaynakları eğitimi aldı. Mesleki bilgi ve birikimleri ile turizm, operasyon ve insan kaynakları alanlarında çalıştı. Bu süreçte çok sayıda ‘Kişisel Gelişim’ eğitimi ve ICF, AC, ACSTH onaylı ‘Uluslarası Yaşam Koçluğu’ ve ‘Kurumsal Koçluk’ eğitimleri aldı.

2012 yılından beri Fortiks Eğitim Danışmanlık’ta Genel Koordinatör olarak görev yapıyor ve personel performans sistemlerini yürütüyor. Performansı artıran, başarı ve mutluluk hedefli; koçluk teknikleri, IK ve personel performans yönetimi, beden dili, imaj ve iletişim eğitimleri veriyor. Bugüne kadar Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde 1000’e yakın eczane teknisyeni ile birebir çalıştı ve eczane teknisyenlerine yönelik koçluk çalışmaları yaptı.

Kollektif bir çalışma olarak yayınlanan ‘Koçluk Teknikleri’ yazarlarından olan Öznur Selçuk, sağlık sektöründeki özel konsept dergilerin editörlüğünü yürüttü ve halen yürütüyor.

İletişim
oznur@fortiks.com