ECZANEDE İMAJ OLUŞTURMAK

Untitled Document

İmaj iletişimdeki en önemli araç ve aslında insanın görünen ambalajı… Kim olduğumuzu ne yaptığımızı, nasıl yaptığımızı, ne söylediğimizi ve nasıl söylediğimizi anlatmamıza yarayan kişisel reklam panomuz gibidir imajımız.

Nasıl algılanıyorsak oyuz; bu yüzden doğru ve sağlıklı iletişim kurmak için kendimizi iyi ifade etmeliyiz. Peki, kişisel imajımız nasıl oluşuyor?

  • Kendinizi nasıl görüyorsunuz? (öz imaj)
  • Başkaları sizi nasıl görüyor? (algılanan imaj)
  • Siz kendinizi nasıl görmek istiyorsunuz? (ideal imaj)

İmajın içeriğine baktığınızda; görüntü, sözlü ve sözsüz iletişim, karakter, özgüven, iletişim, kişisel gelişim, birikim, davranışlar, tavırlar, üslup hepsini kapsadığını görürüz.

 

İlk Görüşte Aşk
Araştırmalar iletişimde görselliğin söz ve sesten daha önemli olduğunu gösteriyor. Beyin görsel ağırlıklı çalıştığı için insanlar gördüklerine inanıyor. İşte tam da bu yüzden ilk izlenim çok önemli.  İş ve sosyal yaşamda, yeni tanıştığımız kişiler üzerinde çok kısa sürede olumlu ya da olumsuz izlenimler bırakırız. İlk izlenim 30 saniye ile 4 dakika içinde oluşuyor; elektrik alamadım ya da hoşlandım, hoşlanmadım gibi… Başka da şansın yok!

 

Ye Kürküm Ye!

Halkla İlişkilerin duayeni Betül Mardin; asası, hafif gevşek topuz saçı, çeşit çeşit fularları, kıvrak zekâsı ve entelektüel kapasitesi, kısaca yarattığı imajı ile tam İngiliz Leydiler gibi bir tipleme çiziyor. 90’ına merdiven dayamış Mardin’e göre: “Ne yaparsan, iyi yapacaksın! Hayatını sen şekillendir yoksa senin yerine bir başkası yapar!’’ Hadi yapalım o zaman.

Güzel bir dış görünüş, sessiz bir tavsiye mektubu gibi. Muhtemelen işe gitmek için sabah çok erken kalkmanız gerekiyor. Üzerinize sabahın karanlığında ne bulursanız giyiyor, yarı uykulu gözlerle tıraş oluyor ya da makyaj yapıyor, sonra da yola çıkıyorsunuz… Ama unutmayın gün boyu nasıl göründüğünüz yani imajınızın büyük çoğunluğu o sabah nasıl hazırlandığınıza bağlı.

Profesyonel hayatta şık giyinmek, imajımızı şekillendiriyor. Ama yine de kaş yapayım derken göz çıkarmayın! Görüntümüz; gelirimize, yaptığımız işe, yaşımıza, maksadımıza, mevsime, modaya, mekâna, yaşam tarzımıza, zevkimize uygun, temiz ve düzenli olmalı. Renkler de giyimimiz gibi hayatımızın parçası. Seçtiğimiz rengin bize olumlu ve olumsuz etkileri var. Renk tercihlerimiz, iletişimde bulunulan kişiyi etkileyebileceği gibi rengi kullanan kişinin ruh haline dair ipuçları da veriyor.

 

İletişim Canavarı Olmak

İlk saniyeleri atlattınız. Karşı tarafta bıraktığınız olumlu imajın, ağzınızı açmanızla zedelenmesini istemezsiniz değil mi?

Unutmayın, kaç yaşınızda olursanız olun, konuşma yeteneğiniz geliştirilebilir. Sözlü iletişimde doğru kelimeleri kullanmaya özen gösterin. "Ya, eee, ne bileyim..." gibi ifadeler imajınızı zedeleyecektir. Diksiyonunuz düzgün olsun, iyi bir dinleyici olun, empati kurun.

Beden dili, doğru iletişimin en önemli kıstaslarından... Dünyada ve Türkiye’de beden diliyle imaj yaratmaya en iyi örnekler önce siyasiler olmuştur. Örneğin; 80’li yıllarda İngiltere’de Margareth Thatcher’a yaratılan ‘Demir Lady’ imajı. İmaj danışmanları Thatcher’ı yeniden yarattı. Ardından beden diliyle imaj yaratma işi sahnelere ve iş dünyasına taşındı…
 

İmaj İçten Dışa Oluşur

Aslına bakarsınız, isteseniz de istemeseniz de bir imaja sahipsiniz. Kişisel imajınız, insanlar üzerinde bıraktığınız etkiyle toplumda sahip olduğunuz itibarın toplamı.

Kendinize soruları sordunuz, doğru imajı oluşturmak için cevapları önünüze koydunuz. Uygun giyim tarzını buldunuz. Doğru iletişimler kurdunuz. Davranışlarınıza çeki düzen verdiniz. Tüm bunları yaptığınızda ne fark ettiniz?

İmaj içten dışa oluşur. Lüks bir otomobilden inip eczanenize gelen; genç, sağlıklı, sportif, kılık kıyafeti markalı ve şık, hatta bir dizi estetik operasyonla insanüstü güzellikte bir kişi düşünün… Orta Dünya Elflerini çağrıştıran yaratık konuşmaya başlıyor… O ne! İki kelimeyi bir araya getiremiyor… İçi boş, üslubu kötü, ya da beden diliyle insanları itiyor. Ne oldu? Yıkıldı gitti o güzelim imaj…

 

Eczanede İmaj Yönetimi

Aslında imaj iş hayatında her zaman önemliydi. Günümüzdeyse gerek çalışanlar gerekse kurumlar bu konuda çok daha bilinçli davranmaya başladı. Araştırmalar kişinin ne giydiği, nasıl göründüğü ne düşündüğü ne hissettiği, nasıl davrandığı ve karşısındakilerin nasıl tepki verdiği arasında direkt bir ilişki olduğunu gösteriyor...

Bireysel imajımız için yapmamız gerekenleri öğrendik. Peki, eczane imajını oluşturanlar nelerdir?

  • Eczacının imajı
  • Eczane çalışanlarının imajı
    Eczanenizin iç ve dış imajı
  • Ürünler ve markalarınızın imajı
  • Eczanenizin kurumsal imajı

Çalışanlar en önemli imaj yansıtıcılardır. Birlikte çalıştığınız ekip arkadaşlarınızla aranızda bir uyum yakalayabilirsiniz. Demek istenilen aynı olmak değil; aynı çizgiyi yakalamak… Kişisel olarak ise dikkat çekin, detaylara özen gösterin, stil sahibi olun. Bunu saçınızın kesimiyle, taktığınız fular ya da kravat gibi bir aksesuarla oluşturabilirsiniz. Eczane çalışanı olarak imajınıza olumlu katkı sağlamanız mümkün.

Müşterinizin/hastanızın zihninde oluşacak eczane imajı, o eczanenin sürekli müşterisi olmasını veya olmamasını sağlar. Nerede ne iş yapıyor olursanız olun, abartmayın, basit olun, doğal olun ve en önemlisi kendiniz gibi olun… Karton karakter yaratmayın! Karton karakterler yalnızca çizgi filmlerde olur!

Öznur Selçuk

Kısa Bilgi:

Ankara’da doğdu. İ.Ü Arkeoloji lisansı ardından Eskiçağ Tarihi yüksek lisansı yaptı. İkinci üniversite olarak İnsan Kaynakları eğitimi aldı. Mesleki bilgi ve birikimleri ile turizm, operasyon ve insan kaynakları alanlarında çalıştı. Bu süreçte çok sayıda ‘Kişisel Gelişim’ eğitimi ve ICF, AC, ACSTH onaylı ‘Uluslarası Yaşam Koçluğu’ ve ‘Kurumsal Koçluk’ eğitimleri aldı.

2012 yılından beri Fortiks Eğitim Danışmanlık’ta Genel Koordinatör olarak görev yapıyor ve personel performans sistemlerini yürütüyor. Performansı artıran, başarı ve mutluluk hedefli; koçluk teknikleri, IK ve personel performans yönetimi, beden dili, imaj ve iletişim eğitimleri veriyor. Bugüne kadar Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde 1000’e yakın eczane teknisyeni ile birebir çalıştı ve eczane teknisyenlerine yönelik koçluk çalışmaları yaptı.

Kollektif bir çalışma olarak yayınlanan ‘Koçluk Teknikleri’ yazarlarından olan Öznur Selçuk, sağlık sektöründeki özel konsept dergilerin editörlüğünü yürüttü ve halen yürütüyor.

İletişim
oznur@fortiks.com